Makuasia 1/2023

Tku Rolling Dosa – pyörillä kulkeva kulinaristinen elämys Joonas Saralehdon yhdessä vaimonsa Jatan kanssa pyörittämä Tku Rolling Dosa -pop-up-ravintola toi Etelä- Intiassa tunnetun street food -herkun Turun katukuvaan ja koteihin. Ravintolan filosofiassa yhdistyvät viehtymys vieraita ruokakulttuureja kohtaan, rikkaat ja monipuoliset maut sekä ystävällisyys ja asiakaslähtöisyys. Idea pop-up-periaatteella toimivan Turku Rolling Dosan perus- tamisesta sai alkunsa yli 10 vuotta sitten Saralehdon, 37, ollessa vaimonsa kanssa matkalla Intiassa. Intohimoisesti ruokaan ja kok- kaamiseen suhtautuva Saralehto oivalsi paikallisia ruokia maistaes- saan, että Etelä-Intian makupaletilla saattaisi olla kysyntää myös Suomen kamaralla. – Masala dosa on yksi lempiruokiani Intiassa. Dosa on riisistä ja urad-linssistä valmistettu rapeaksi paistettu lettu, joka perintei- sesti tarjotaan perunamasalalla täytettynä kookoschutneyn ja sam- bar-keiton kera. Tasalaatuisen dosan aikaansaaminen vaati paljon harjoittelua – ja kun lopulta siinä onnistuin, halusin ehdottomasti tarjota tätä herkkua myös muille kuin lähipiirilleni, Saralehto avaa. ”Katalyyttinä intohimo ruokaan” Saralehto ei työskentele päätoimisesti ravintola-alalla eikä hänellä ole alan koulutusta. Katalyyttinä pop-up-ravintolan pyörittämiselle on toiminut intohimo ruokaan ja kokkaamiseen. Saralehdon veli on tehnyt pitkän uran ravintoloissa ja rohkaissut osaltaan Saralehtoa kokeilemaan rohkeasti siipiään alalla. Saralehdolle on aina ollut tär- keää saada tehdä täysin omien visioiden mukaisesti – tuli mitä tuli. – Tku Rolling Dosan tapauksessa halusin levittää eteläintialaisen ruoan ilosanomaa ja tarjota autenttisia makuja laadukkaista raa- ka-aineista valmistettuna. Eteläisessä Intiassa tarjottava ruoka on lisäksi usein täysin vegaanista, ja siinä mekin halusimme pitäytyä. Dosaa ei ole aiemmin juuri nähty suomalaisessa ravintolakulttuu- rissa, joten haistoin siinä markkinaraon, Saralehto valottaa. ”Katumyynti osoittautui työlääksi ja epävarmaksi bisnesmuodoksi” Tku Rolling Dosan alkuvaihe oli täynnä kokeilua ja uuden oppi- mista. Pop-up-ravintolan pyörittämistä edellyttävät säädökset ja lupa-asiat käytiin tarkkaan läpi, ja logistiikkaa varten hankittiin laatikkopyörä. – Testasimme erilaisia paikkoja. Erityisen hyvin dosa teki kauppan- sa Aurajoen rannassa ja Kupittaanpuistossa. Toimme dosan kyl- keen myös muita annoksia, kuten oman versioni uppopaistetusta medhu vada -annoksesta, Saralehto kertoo. Katumyynti osoittautui kuitenkin nopeasti varsin työlääksi ja epä- varmaksi bisnesmuodoksi. Tuuli heikensi paistonopeutta ja sateen sattuessa toiminta piti keskeyttää saman tien. Laatikkokärryn kul- jettelu oli odotettua haastavampaa ja kapasiteetti rajallinen. Lisäksi sekä kylmä- että kuumasäilytyksen kanssa sai olla todella tarkkana. Katumyynnistä saatu tuotto ei ollut kummoista, eikä toiminta ollut taloudellisessa mielessä erityisen kannattavaa. Riittävä palo kok- kaamiseen ja eteläintialaisen ruoan tarjoamiseen sai kuitenkin pop-up-ravintolan menestymään. Näkyvyyttä kertyi ja palaute oli pitkälti ylistävää. Ravintolatoiminnan pyörittäminen on muutakin kuin ruoanlaittoa ja reseptejä. Makuasia esittelee alan mielenkiintoisia ihmisiä, yrityksiä ja ilmiöitä Kauhan vierestä -juttusarjassa. Pop-upia tunteella: 12

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=