Makuasia 1/2023

Kaikkein yksinkertaisimmillaan fondien ja liemien ero on tämä: liemijauheilla saadaan haluttu liemen maku pohja- liemeen, kun taas fondeilla annetaan ruoalle viimeinen makusilaus. Liemijauheet tarvitsevat kuuman nesteen liuetakseen, fondeja voi käyttää kylmissäkin ruokalajeissa. Mutta miksipä et käyttäisi molempia? – Toimivin yhdistelmähän on liemijauheilla aikaansaatu hyvä pohjaliemi, johon lisätään vielä viimeinen twisti fon- dilla. Esimerkiksi herkullisen riistakeiton tai -padan pohja kannattaa tehdä lihaliemeen, ja nostaa riistan maku esiin vielä fondilla loppuvaiheessa, Kontinen ideoi. Bongin liemiaineksista löydät kaikki tarvittavat puhtaat perusmaut: liha, kala, kana ja kasvis. – Meidän liemijauheidemme salaisuus on niiden lyhyet ainesosaluettelot.Niissä ei olemitään ylimääräistä eikämaun- kaltaisia aineita, vaan oikeita, makua antavia ainesosia on prosentuaalisestikin todella paljon, Kontinen vinkkaa. – Usein ajatellaan, että liemijauheilla ja fondeilla olisi sama käyttötapa, mutta ne ovat kaksi hyvin erilaista tuotetta, kertoo GB Foods Suomen Brand & Training Manager Jutta Kontinen. Eroista huolimatta tai juuri siksi: kaksin aina maukkahampi! Bongin Touch of Taste -fondisarjasta löytyy kaikkiaan 14 erilaista vaihtoehtoa yhdisteltäväksi, ja kevään aikana valikoima kasvaa entisestään. Mukaan tulee kolme uut- ta herkullista makua: ruskistettu sipuli, sieni ja umami. Kontinen kannustaa tutustumaan fondeihin ja testaile- maan niitä rohkeasti. – Tietenkin maku paljaaltaan voi hätkähdyttää, mutta niitä ei tosiaan ole tarkoitus syödä sellaisenaan. Toinen yllätys monille on se, että fondimme eivät tosiaankaan ole ruskei- ta! Pullojen ruskea väri varmistaa fondin säilyvyyden, mut- ta itse fondeissa on paljon vaihtelua. Ei tarvitse pelätä, että kaunis vaalea kalakeitto värjäytyisi ruskeaksi fondin myötä, Kontinen sanoo. Fondit eivät tarvitse kuumennusta antaakseen makua, vaan ne liukenevat hyvin kylmiinkin ruokalajeihin. Niitä voikin käyttää esimerkiksi salaatinkastikkeissa tai muissa öljy- kastikkeissa. Eräs Kontisen suosituskin on monipuolinen yrttipesto, jossa fondilla on iso rooli. Pestosta voi tehdä salaatinkastikkeen, levitteen tai sitä voi käyttää marinadi- na. Lisäksi sitä voi käyttää myös lämpimissä ruoissa, jolloin maku muuttuu jälleen vähän. – Fondit kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön, sillä omilla marinadeilla ja salaatinkastikkeilla voi hyvin erottua kilpai- lijoistaan! Kontinen vinkkaa. Tiesitkö, että kaikki Bongin käyttämä kala on MSC-sertifioitua? Se tarkoittaa sitä, että kala on tuotettu vastuullisesti, ekologisesti kestävällä tavalla. MOLEMPI MAUKKAAMPI ! Liemi vai fondi? 16

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=