Makuasia 1/2023

Keskiajalla pääsääntöisesti syötiin sormin, mutta aatelismiehet aterioivat hienoilla illallisilla kahdella veitsellä. Yhdellä veitsellä leikattiin, toisella pidettiin ruoka paikoillaan. Sittemmin toinen veitsistä korvattiin haarukalla. Suomeen haarukat saapuivat tiettävästi Juhana Herttuan vaimon Katariina Jagellonican myötäjäisinä vuonna 1562. Joka lehdessä toistuvassa Päivän kala -osiossa nostetaan esille aiheeseen liittyviä kiinnostavia faktoja, ideoita ja oivalluksia. PÄIVÄN KALA On tutkittu, että asiakas on valmis maksamaan ravintola-annoksesta 30 % enemmän, mikäli aterimet ovat painavat. Ainutlaatuinen ravintolaelämys on monen asian ja kaikkien aistien summa. Huomioithan siis näkö-, kuulo-, maku-, haju- ja tuntoaistin kokonaisuutta suunnitellessasi. Rakennamme näköaistin avulla vahvan ennakkokäsityksen ateriasta. Aivomme päättävät silmänräpäyksessä, miltä ruoka tulee maistumaan ja pidämmekö siitä. Teija Sääksmäki, E.Ahlström Oy 21

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=